برای اجرای بهبود فرآیند BIM باید چیکار کنیم؟
به گزارش فوت و فن ساختمان : ساخت و ساز مجازی در حال تبدیل شدن به بخشی ضروری از هر پروژه ساختمانی است. حتی در پروژه های سطح پایین بلوغ BIM، توسعه دهندگان ساختمان در مرحله طراحی و ساخت، خواهان BIM هستند.
ابزارهای ناب با موفقیت در صنعت ساخت و ساز در سراسر جهان توسعه یافته و به کار گرفته شده اند. چنین ابزارهایی می توانند مزایایی را به همراه داشته باشند زیرا سازمان، توسعه و رقابت شرکت را بهبود می بخشند ۱.
درک اینکه چگونه ساخت و ساز مجازی با ابزارهای ساخت و ساز ناب کار می کند به منظور شناسایی زمینه های بهبود مهم است. هر شرکت یا پروژه ای که BIM را اجرا می کند باید اطمینان حاصل کند که فرآیند تغییر آنها منجر به فرآیندهای ناب تر و کارآمدتر می شود۲. Lean را می توان نه تنها برای بهبود فرآیند ساخت و ساز واقعی، بلکه همچنین فرآیند ساخت مجازی فعال شده با BIM استفاده کرد. استفاده از ابزارهای ناب برای بهبود فرآیند BIM یک رویکرد نوآورانه است و برای بسیاری از متخصصان BIM ارتباط عملی دارد.
دستیابی به برتری BIM به چیزی بیش از تخصص در این زمینه دانش نیاز دارد. از طریق ابزارهای ناب، میتوانیم کل فرآیند ساختمان مجازی را به صورت کلی مشاهده کنیم و فرصتهای بهبود را برای دستیابی به برتری BIM شناسایی کنیم. معمولاً تمرکز بر استفاده از Lean و BIM برای بهبود فرآیندهای ساخت و ساز است. در اینجا ما یک پارادایم نسبتا ناشناخته را پیشنهاد می کنیم، آن استفاده از Lean برای بهبود فرآیندهای BIM است. به طور خاص، ما نقشه تامین کننده، ورودی، فرآیند، خروجی، مشتری (SIPOC) را بررسی خواهیم کرد، ابزاری ناب که توسط O’Connor و Swain معرفی شده است.۱ برای بهبود فرآیند در ساخت و ساز نقشه SIPOC عناصر فرآیند را ارائه می دهد و توصیف آن را ترکیب می کند. این تفکر در سطح سیستم را تسهیل می کند و یک درک مشترک ایجاد می کند. SIPOC فرآیندی است که می تواند به طراحی یک فرآیند «مشتری محور» کمک کند۱. این بدان معنی است که ما می توانیم از فرآیند SIPOC برای مشاهده سیستم تولید از دیدگاه مشتری استفاده کنیم و بر اساس آنچه برای مشتری ارزشمند است، بهبودهایی را انجام دهیم.
روند ایجاد نقشه SIPOC در شکل زیر نشان داده شده است. ابتدا تامین کننده را شناسایی می کنیم. سپس ورودی های اطلاعات فرآیند را فهرست می کنیم. پس از بیان نام فرآیند، باید خروجی های آن را یادداشت کنیم. و در نهایت، باید مشتری(های) فرآیند را شناسایی کنیم.
شکل ۱: توضیحات عناصر نقشه SIPOC۱
شکل ۲ نمونه ای از نقشه SIPOC را بر اساس فرآیند طراحی و ساخت مجازی نشان می دهد۳. این نمودار چهار فرآیند اصلی را با اطلاعاتی در مورد تامین کنندگان، ورودی ها، خروجی ها و مشتریان برای هر فرآیند نشان می دهد. فرآیند به ترتیب متوالی انجام می شود: ۱) برنامه ریزی، ۲) مدل سازی، ۳) تجزیه و تحلیل BIM، و ۴) انتشار ۵ بعدی.
شکل ۲: مطالعه موردی نقشه SIPOC
۱. فرآیند برنامه ریزی
در فرآیند برنامه ریزی، یک مهندس اسناد طراحی را دریافت می کند و بررسی می کند که آیا آنها تکمیل شده اند یا خیر. این مرحله قالب هایی از فایل های ساخت مجازی را تولید می کند. الگوها با اطلاعات طراحی با عناصر ساختمانی مشخص تعریف می شوند. تجزیه و تحلیل روش ساخت و مفروضات کمی، ایجاد انواع مختلف سنگ تراشی، پوشش، تکمیل کف، تکمیل سقف، درب، پنجره و غیره را راهنمایی می کند. ایده این است که عناصر ساختمان را بر اساس مشخصات طراحی قالب بندی کنیم.
۲. فرآیند مدل سازی
در فرآیند مدل سازی، تکنسین های ساخت و ساز به صورت مجازی مدل ها را در نرم افزار BIM می سازند. مدل سازی نیاز به زمان زیادی دارد و با مجموعه بزرگی از اطلاعات طراحی سروکار دارد. ترجیحاً فرآیند مدلسازی هر طرح باید با جریانی الهامگرفته از توالی ساخت و ساز واقعی انجام شود، مانند: سازه، معماری، لولهکشی بهداشتی، اطفای حریق، لولهکشی آب، برق و ارتباطات.
۳. فرآیند تجزیه و تحلیل BIM
تحلیلگر BIM مدل های سه بعدی را دریافت کرده و مدل هماهنگی را ایجاد می کند. در فرآیند تجزیه و تحلیل BIM، یک مهندس عمران از طریق مدل هماهنگی در نرم افزارهایی مانند Navisworks Manage حرکت می کند. هدف شناسایی مسائلی است که در ساخت و ساز ایجاد می شود و برای حل آنها درخواست های اطلاعاتی (RFI) اضافه می شود. خروجی این فرآیند مدل سه بعدی حاوی یک پنل RFI است که توسط نرم افزارهایی مانند Navisworks Freedom قابل دسترسی است.
۴. فرآیند انتشار ۵ بعدی
در فرآیند انتشار ۵ بعدی، یک مهندس عمران مقادیری از عناصر ساختمانی استخراج شده از مدل های سه بعدی به روز شده را از طریق نرم افزاری مانند Vico Takeoff Manager تولید می کند. این فرآیند به برنامه ریزی ساخت و ساز کمک می کند و می تواند با مقادیر قابل اعتماد انجام شود. فرآیند انتشار ۵ بعدی دو الزام دارد: ۱) طراحان باید طرح های خود را یکسان کنند و ۲) تیم ساخت مجازی باید مدل های سه بعدی خود را به روز کنند.
از طریق ابزارهای ناب، می توان کل فرآیند ساخت مجازی را تجسم کرد و فرصت های بهبود را شناسایی کرد. نقشه SIPOC اولین گام در تلاش برای بهبود فرآیند است. تمرکز این ابزار بر گرفتن مجموعهای از ورودیها و خروجیها است تا اطمینان حاصل شود که آنچه انجام میشود واقعاً ضروری است. خدمه ساخت و ساز مجازی می توانند از نقشه SIPOC برای نشان دادن فعالیت های غیرضروری استفاده کنند که با حذف آنها، کارایی فرآیندهای خود را بهبود می بخشد. علاوه بر این، آنها همچنین می توانند از نقشه های بصری برای ترتیب دادن و بهینه سازی فرآیندهای موجود خود استفاده کنند.
منابع
۱. O’Connor، R.، و Swain، B. (2013). پیاده سازی ناب در ساخت و ساز: ابزارها و تکنیک های ناب – مقدمه CIRIA، لندن.
۲. Sacks, R., Koskela, L., Dave, BA, and Owen, R. (2010). “تعامل مدل سازی اطلاعات ناب و ساختمان در ساخت و ساز.” مجله مهندسی و مدیریت ساخت و ساز، ۱۳۶ (۹)، ۹۶۸-۹۸۱.
۳. Dantas Filho، JBP، Angelim، BM، و Barros Neto، JP (2016). “طراحی و ساخت مجازی ناب تر از قبل.” 24th Ann. Conf. بین المللی گروه برای ساخت و ساز ناب، IGLC، بوستون، ایالات متحده.