عوامل موثر بر جمع شدگی بتن
عوامل موثر بر جمع شدگی بتن
- با پوشاندن سقف با ورق های پلی اتیلن می توان از نشت آب از سقف جلوگیری کرد. جلوگیری از تبخیر آب از جمع شدن بتن جلوگیری میکند.
- لرزش کافی بتن می تواند از جمع شدگی جلوگیری کند.
- اجمع شدگی در سازه های بتنی را می توان با استفاده از پودر آلومینیوم کاهش داد.
- استفاده از سیمان منبسط شده همچنین می تواند به کنترل جمع شدگی کمک کند.
- ساخت ویلا روستایی
کمبود آب در بتن
طراحی نقشه ویلا انقباض کم آبی ناشی از از دست دادن آب سطحی جذب شده از لیپید سیلیکات کلسیم (CSH) و همچنین از دست دادن کشش هیدرواستاتیک در ریز منافذ است. تورم پدیده ای مخالف انقباض است. این انقباض عمدتاً به دلیل تغییر شکل خمیر است، اگرچه سختی کلی نیز بر آن تأثیر می گذارد. زمانی که بتن گیر کرد اتفاق می افتد و به آن انقباض خشک می گویند.
اکثر انواع انقباضات کم آبی در چند ماه اول عمر سازه بتنی اتفاق می افتد. برداشت آب از بتن ذخیره شده در فضای خالی هوای غیراشباع باعث انقباض کم آبی می شود. بخشی از این انقباض القا شده را می توان با غوطه ور کردن بتن در آب برای مدت زمان مشخص بازسازی کرد. این حرکت رطوبت نامیده می شود.
سرعت این انقباض با گذشت زمان کاهش می یابد. تقریباً ۱۴ تا ۳۴ درصد انقباض در عرض ۲ هفته و ۴۰ تا ۷۰ درصد انقباض در عرض ۳ ماه رخ می دهد. تقریباً ۸۰ درصد از انقباض در طی یک سال ایجاد می شود.
۱- عوامل موثر بر کاهش کم آبی بتن:
۱- انتخاب مواد مخلوط بتن: مهم است که اجزای مخلوط بتن از کیفیت خوبی برخوردار باشند تا از خشک شدن انقباض اطمینان حاصل شود. خواص اجزای مخلوط بتن از نظر کیفیت و مشخصات باید مطابق با قوانین استاندارد مربوط به آن منطقه باشد.
۲- نسبت آب به سیمان در بتن: با افزایش نسبت آب به سیمان در مخلوط بتن، احتمال انقباض خشک شدن افزایش می یابد. با افزایش نسبت آب به سیمان، استحکام خمیر و سختی کامل آن کاهش می یابد. از این رو، با افزایش آب، انقباض افزایش می یابد.
۳- شرایط محیطی که بتن در معرض آن قرار می گیرد: رطوبت اطراف بتن نقش مهمی در کاهش خشکی سازه بتنی دارد. با افزایش رطوبت در محیط، انقباض کم آبی کاهش می یابد.
۴- محتوای سیمان در بتن: هر چه میزان سیمان در بتن بیشتر باشد، احتمال انقباض خشک شدن بیشتر می شود.
۵- سنگدانه مصرفی در بتن: نوع سنگدانه به کار رفته در مخلوط و حجم سنگدانه بر انقباض خشک شدن تأثیر می گذارد. افزایش حجم سنگدانه باعث کاهش انقباض می شود. طبقه بندی و شکل سنگدانه به طور قابل ملاحظه ای بر خواص جمع شدگی بتن تأثیر نمی گذارد. سنگدانه هایی که سطح زبر بالایی دارند در برابر انقباض مقاومت می کنند.
۶- نوع سیمان مصرفی در مخلوط بتن: بسته به هدف می توان از سیمان های متنوعی استفاده کرد که انقباض نیز بر این اساس متفاوت است. سیمان سریع سخت شونده به سرعت سخت می شود، بنابراین انقباض آن بیشتر از سیمان پرتلند معمولی است. سیمان با سخت شدن سریع نیاز به آب بیشتر و ریزدانه های بیشتری دارد که منجر به انقباض بیشتر می شود. استفاده از سیمان جبران کننده انقباض به کاهش یا از بین بردن ترک های انقباض کمک می کند.
۷- نوع مخلوط بتن: افزودن کلرید کلسیم به عنوان افزودنی به مخلوط بتن باعث افزایش انقباض می شود. اما این میزان انقباض زمانی کاهش می یابد که با کمک آهک جایگزین شود.
۸- سایر عوامل موثر بر انقباض خشکی ناشی از کم آبی بتن: روش بخار درمانی تاثیر کمی بر انقباض دارد. اما زمانی که تحت فشار بالا انجام شود، اثر خود را نشان می دهد. این روش هم روش مناسبی برای جلوگیری از خشک شدن کم آبی بتن میباشد.
منبع : فن ساختمان