خدمات ساخت و سازفن اسکلت بتنیفن ساخت و سازفن طراحی ساختمانفن طراحی سازه

انواع بارهای وارد بر سازه های بتنی

به گزارش طراحی ویلا : در این مقاله بخوانید

انواع بارهای وارده بر سازه ها و ساختمان ها چیست؟

انواع بارهای وارد بر سازه های ساختمانی و سایر سازه ها را می توان به طور کلی به عنوان بارهای عمودی، بارهای افقی و بارهای طولی طبقه بندی کرد. در جایی که بارهای عمودی شامل بار مرده، بار زنده و بار ضربه ای است. بارهای افقی نیز شامل بار باد و بار زلزله است.

بارهای طولی، یعنی نیروهای کشش و ترمز، در یک مورد خاص برای طراحی پل ها، دروازه ها و غیره در نظر گرفته می شوند.  در ساخت ساختمان دو عامل اصلی ایمنی و صرفه جویی باید در نظر گرفته شود.

اگر صرفه جویی در نظر گرفته شود، ایمنی در خطر است. بنابراین تخمین دقیقی از بارهای مختلفی است که روی آن باید کار کنید. کد استاندارد هند (IS: 875-1987) و کد استاندارد آمریکا (ASCE 7:) حداقل بارهایطراحی را برای ساختمان ها و سایر سازه ها، بارهای طراحی متفاوت برای ساختمان ها و سازه ها را مشخص می کند.

بنابراین انواع بارهای وارد بر سازه های بتنی عبارتند از:

  • بارهای مرده
  • بارهای تحمیلی
  • بارهای باد
  • بارهای برف
  • بارهای زلزله
  • بارهای ویژه

۱. بارهای مرده (DL):

اولین بار عمودی که در نظر گرفته می شود بار مرده میباشد.  بار مرده بارهای دائمی یا ثابتی هستند که در طول عمر سازه به سازه منتقل می شوند. بار مرده عمدتاً خود وزنی اعضای سازه، دیوارهای جداکننده دائمی، تجهیزات ثابت و وزن مواد مختلف میباشند.

بار مرده عمدتاً از وزن سقف‌ها، تیرها، دیوارها  ستون‌ها و غیره تشکیل می‌شود که در غیر این صورت جزء دائمی یک ساختمان محسوب می‌شوند. محاسبه بارهای مرده برای هر سازه نیز با حجم هر بخش محاسبه و در وزن واحد ضرب می شود. وزن واحد برای برخی از مواد رایج نیز در جدول زیر نشان داده شده است.

مواد وزن
سنگ ساختمانی ۲۰.۴-۲۶.۵ کیلو نیوتن در متر مکعب
آجر ساختمانی ۱۸.۸ کیلونیوتن بر متر مکعب
سیمان معمولی ۲۴ کیلونیوتن در متر مکعب
بتن سیمانی تقویت شده ۲۴ کیلونیوتن در متر مکعب
چوبها ۵-۸ کیلونیوتن در متر مکعب

۲. بارهای تحمیلی یا بارهای زنده (IL یا LL):

دومین بار عمودی در نظر گرفته شده در طراحی سازه، بارهای تحمیلی یا بارهای زنده است. جایی که بارهای زنده یا متحرک هستند یا بارهای متحرک بدون هیچ گونه شتاب یا ضربه. همچنین فرض می شود که این بارها به دلیل استفاده یا اشغال ساختمان مورد نظر از جمله وزن پارتیشن های متحرک، مبلمان و غیره باشد.

بارهای زنده از زمان به زمان تغییر می کنند. این بارها باید به اندازه کافی توسط طراح تحمل شود. همچنین یکی از بارهای اصلی در طراحی است. بستگی به کاربری مورد نظر ساختمان دارد. جایی که کد مقادیر بارهای زنده را برای رتبه اشغال زیر می دهد:

  • ساختمان های مسکونی، اقامتگاه ها، هتل ها، خوابگاه ها، اتاق های دیگ بخار، اتاق های کارخانه و گاراژ.
  • ساختمان های آموزشی
  • ساختمان های سازمانی
  • ساختمان های مونتاژ
  • ساختمان های تجاری و اداری.
  • ساختمان تجاری.
  • ساختمان های صنعتی
  • اتاق های انبار.

این کد یک بار توزیع یکنواخت و همچنین بارهای متمرکز را ارائه می دهد. تخته های کف باید به گونه ای طراحی شوند که بارهای توزیع شده یکنواخت یا بارهای متمرکز را تحمل کنند، هر کدام که تنش های بیشتری را در قسمت مورد نظر ایجاد کند.

از آنجایی که بعید است که همه طبقات در یک زمان حداکثر بار را به طور همزمان تحمل نکنند، این آیین نامه اجازه می دهد تا مقداری از بارهای اعمال شده در طراحی ستون ها، دیوارهای باربر، تکیه گاه ها و پایه ها را کاهش دهد.

با این حال، در ساختمان های چند طبقه، بارهای کاملاً تحمیلی که به طور همزمان در همه طبقات عمل می کنند بسیار نادر است. از این رو، آیین نامه کاهش بار در طراحی ستون ها، دیوارهای باربر، تکیه گاه ها و پایه های آنها را مطابق جدول زیر پیش بینی کرده است

تعداد طبقاتی (از جمله سقف) که عضو مورد نظر باید داشته باشد کاهش در کل بارهای تحمیلی به صورت درصدی توزیع شده است
۱ ۰۰
۲ ۱۰
۳ ۲۰
۴ ۳۰
۵-۱۰ ۴۰
بیش از ۱۰ ۵۰

طبق بند ۱۹.۶ IS 456 – ۲۰۰۰، علاوه بر بار ذکر شده در بالا، نیروها و اثرات زیر نیز باید در نظر گرفته شوند که می توانند بر یکپارچگی و قابلیت سرویس دهی سازه تأثیر بگذارند:

  • ۱.کم کاری پیمانکار
  • ۲. حرکت کوتاه  محوری الاستیک.
  • ۳. فشردگی خاک و سیالات.
  • ۴. لرزش.
  • ۵.فرسایش
  • ۶. بارهای جانبی
  • ۷. اثر تمرکز تنش ناشی از بارگذاری نقطه ای

منبع :  ساخت و ساز 

۱. بارهای باد:

به گزارش طراحی ویلا مدرن : بار باد اساساً یک بار افقی است که در اثر حرکت هوا نسبت به زمین ایجاد می شود. بار باد باید در طراحی سازه در نظر گرفته شود، به ویژه زمانی که سطح سقف ساختمان بیش از دو برابر ابعاد عرضی سطح در معرض باد باشد.

برای ساختمان‌های کم‌مرتبه، مثلاً تا چهار تا پنج طبقه، بار باد حیاتی نیست، زیرا لحظه مقاومتی که توسط پیوستگی سیستم کف برای اتصال ستون و دیوارهای موجود بین ستون‌ها ایجاد می‌شود، برای جذب اثر کافی است. از این نیروها

بعلاوه در روش موردی داده شده ضریب بار طراحی به ۱.۲ کاهش می یابد (DL + LL + WL) زمانی که باد در نظر گرفته می شود در مقابل ضریب ۱.۵ (DL + LL) زمانی که باد در نظر گرفته نمی شود. نیروهای افقی اعمال شده توسط اجزای باد باید در طراحی ساختمان در نظر گرفته شود.

محاسبه بارهای باد به دو عامل سرعت باد و اندازه ساختمان بستگی دارد. در حالی که جزئیات کامل محاسبه بار باد روی سازه ها در زیر آورده شده است. با استفاده از کد رنگ، فشار باد پایه “Vb” روی نقشه نمایش داده می شود. طراح همچنین می تواند مقدار “Vb” را بسته به موقعیت ساختمان انتخاب کند.

برای بدست آوردن سرعت باد طراحی “Vz” باید از عبارت زیر استفاده شود:

  • (Vz = k1.k2.k3.Vb).
  • که در آن k1 = عامل خطر.
  • k2 = ضریب بستگی به زمین، ارتفاع و اندازه سازه دارد.
  • k3 = فاکتور توپوگرافی.
  • فشار باد طراحی با (pz = 0.6 V2z) داده می شود.
  • ساخت ویلا

که در آن واحد فشار باد طراحی نیوتن بر متر مربع در ارتفاع Z و سرعت بر حسب متر بر ثانیه است. حتی در ارتفاع ۳۰ متری، فشار باد به طور یکنواخت عمل می کند. در بالای ۳۰ متر، فشار باد افزایش می یابد.

۲. بارهای برف (SL):

بارهای برف بر روی بارهای عمودی در ساختمان شکل می گیرد. اما این نوع بارها فقط در مکان های بارش برف در نظر گرفته می شوند. این آیین نامه با بارهای برف روی سقف ساختمان ها سروکار دارد. حداقل بار برف روی سطح یا هر منطقه دیگری از سطح زمین در معرض انباشته شدن برف از طریق برخی محاسبات به دست می آید، یعنی:

  • (S = μS ۰).
  • که در آن S = طراحی بار برف بر روی منطقه برنامه ریزی شده سقف.
  • مدول شکل = مدول شکل.
  • S0 = بار برف زمین.

۳. بارهای لرزه ای (EL):

نیروهای لرزه ای نیروهای عمودی و افقی را بر ساختمان تشکیل می دهند. کل ارتعاش ناشی از زلزله را می توان در سه جهت عمود بر یکدیگر حل کرد که معمولاً در یک جهت عمودی و دو جهت افقی گرفته می شود. حرکت در جهت عمودی نیز تا حد زیادی باعث ایجاد نیرو در روبنا نمی شود.

اما حرکت افقی ساختمان در زمان وقوع زلزله باید در هنگام طراحی در نظر گرفته شود. در حالی که پاسخ سازه به ارتعاش زمین تابعی از ماهیت خاک پی، اندازه و روش ساخت و مدت و شدت حرکت زمین است. این کد همچنین جزئیات چنین محاسباتی را برای سازه های خاکی ارائه می دهد که در اثر زلزله تثبیت یا لغزش محسوسی ندارند.

شتاب لرزه ای طرح را می توان از پارامتر لرزه ای بدست آورد که به عنوان نسبت شتاب ناشی از زلزله و شتاب ناشی از گرانش تعریف می شود. برای سازه های بتن مسلح یکپارچه واقع در ناحیه لرزه ای ۲، ۳ بدون بیش از ۵ طبقه و ضریب اهمیت کمتر از ۱، نیروهای لرزه ای حیاتی نیستند.

بارها و سایر اثراتی که بر روی سازه ها اعمال می شود:

بارها یا کنش های سازه ای نیروها، تغییر شکل ها یا شتاب هایی هستند که بر اجزای سازه اعمال می شود. جایی که بارها باعث ایجاد تنش، تغییر شکل و جابجایی در سازه می شوند. اثرات آنها نیز با روش های تحلیل ساختاری ارزیابی می شود. اضافه بار یا بارگذاری بیش از حد ممکن است باعث خرابی سازه شود.

از این رو، این امکان باید در طراحی در نظر گرفته شود یا به شدت کنترل شود. سازه های مکانیکی مانند هواپیماها، ماهواره ها، موشک ها، ایستگاه های فضایی، کشتی ها و زیردریایی ها، بارهای ساختاری و روش های خاص خود را دارند. مهندسان اغلب بارهای سازه را بر اساس مقررات، قراردادها یا مشخصات منتشر شده ارزیابی می کنند.

سازه باید به گونه ای طراحی شود که در هر زمانی که احتمال دارد در طول چرخه عمر خود با آن مواجه شود، به اندازه کافی قوی باشد تا بتواند هر نوع باری را تحمل کند. بنابراین، برآورد کل بار وارد بر سازه یا کل باری که احتمال وارد شدن بر سازه در آینده وجود دارد به طور دقیق محاسبه شده و باید طراحی شود.

استانداردهای فنی پذیرفته شده در آزمون پذیرش و آزمون استفاده می شود. انواع مختلف بارها نیز می توانند باعث ایجاد تنش، جابجایی و تغییر شکل در سازه شده و منجر به مشکلات سازه ای و حتی خرابی سازه شوند. تعیین بار کل وارد بر سازه بسیار مهم و پیچیده است.

منبع : ساختمان

رضا امیری

نوشتاری به آیندگان...

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا