فن اسکلت بتنیفن ساخت و ساز

نگهداری سازه های بتنی پیش تنیده در برابر آسیب

طراحی ویلا در این مقاله بخوانید

نحوه حفظ سازه های بتنی پیش تنیده از آسیب های مختلف

سازه های بتنی پیش تنیده در معرض سایش و پارگی هستند.  با طراحی و ساخت مناسب سازه بتنی پیش تنیده عملکرد و دوام فوق العاده ای را در موقعیت های مختلف محیطی نشان خواهند داد. اما مواردی وجود دارد که تاندون های کرنش شده سازه های بتنی پیش تنیده به شدت آسیب دیده و خراب شده اند. پخش کننده تنش پل بتنی تحت تنش به طور قابل توجهی خراب شده است. در این مقاله به علل آسیب های موجود به سازه بتنی پیش تنیده و نگهداری آن پرداخته می شود.

علت اصلی سایش تاندون پیش تنیدگی ممکن است ورود کلرید باشد. پس از عبور یون های کلرید از بتن باعث کاهش انفعال بتن می شود و در نهایت در حضور آب و اکسیژن فرآیند خوردگی آغاز می شود. عامل دیگری که می تواند ساختار بتن پیش تنیده را خراب کند، کربناته شدن است. از طریق یک واکنش شیمیایی بین آب و دی اکسید کربن موجود در هوا رخ می دهد. اثر کربناته شدن ممکن است در مقایسه با کلرید کمتر باشد، زیرا نه تنها می توان از آن جلوگیری کرد، بلکه پیشرفت آن کندتر و عمق ورود آن کمتر است.

تخریب عملکرد سازه سازه های بتن مسلح به طور گسترده مورد بررسی قرار گرفته است، اما مطالعات بسیار محدودی برای تأیید اثر فرسایش آرماتور بر قابلیت اطمینان وابسته به زمان با در نظر گرفتن تأثیر خواص مکانیکی رابط پیوند ناشی از خوردگی انجام شده است. در مرحله طراحی و ساخت سازه، ممکن است اقداماتی برای محافظت از سازه بتن تنشی در برابر هجوم کلرید و کربناته شدن در نظر گرفته شود. این تکنیک های حفاظتی شامل افزایش نفوذ ناپذیری بتن با افزایش ضخامت پوشش بتنی برای محافظت از تاندون های پیش تنیده و کاهش ترک خوردگی سازه است.

مراحل و روش های نگهداری سازه های بتنی پیش تنیده:

روش نگهداری مناسب را می توان با احتیاط فراوان برای حفظ استحکام و افزایش طول عمر سازه های بتنی پیش تنیده که به طور قابل توجهی آسیب دیده یا فرسوده نشده اند استفاده کرد. برنامه تعمیر و نگهداری سازه های بتنی پیش تنیده در بخش های زیر ارائه می شود:

  1. برای سازه های بتنی پیش تنیده که از نمک گلدانی به صورت عمدی یا تصادفی استفاده می شود، استفاده از آب برای حذف نمک و در نهایت جلوگیری از اثرات مضر آن توصیه می شود.
  2. توصیه می شود یک لایه سیلان روی سطح اعمال شود تا نفوذپذیری آن در برابر نفوذ آب و کلرید افزایش یابد.
  3. پر کردن هر دو شکافی که در حال پیشرفت نیستند و آنهایی که ممکن است افزایش یابند بسیار مهم است. اولی را می توان با تزریق اپوکسی پر کرد در حالی که دومی باید با ماده ای با خاصیت ارتجاعی مانند پلی اورتان آب بندی شود. این ماده را می توان با افزایش عرض ترک ها کشش داد.
  4. این یک استراتژی خوب برای کاهش رطوبت نسبی است، اما این را می توان فقط در داخل ساختمان اجرا کرد و ساختار پمپ آب دریا نمونه ای است که می توان رطوبت نسبی را کاهش داد.
  5. در صورت امکان، سازه ها را با آب پر می کنند تا از نفوذ اکسیژن جلوگیری شود. این امر احتمال حمله کلرید یا کربناته شدن را کاهش می دهد و در نتیجه عمر مفید سازه را افزایش می دهد. چنین سازه هایی که می توانند سیلاب شوند، لوله های بتنی پیش تنیده، کانال های فاضلاب و کانال ها هستند.
  6. استفاده از بخیه یا اپوکسی برای ترمیم ترک های لامینار بسیار مفید است و نتیجه خوبی را ارائه می دهد.
  7. توصیه می شود پوشش یا عایق برای پوشش بتنی در ناحیه ای که سازه در معرض اثر یخ زدگی و ذوب قرار می گیرد، معرفی شود.
  8. اگرچه حفاظت کاتدی تنها پس از خراب شدن فولاد پیش تنیده ارائه می شود، اما می توان از آن با فولادهای پیش تنیده و سخت شده استفاده کرد.
  9. در نهایت برای مواردی که سازه قابلیت تخلیه آب را داشته باشد و آب موجود در منافذ بتن مانع از ورود بازدارنده های خوردگی نشود، باید از بازدارنده خوردگی نافذ استفاده شود.

رایج ترین عناصر ساختاری بتنی پیش تنیده که دچار تخریب می شوند کدامند؟

  1. فرسودگی عرشه پل بتنی پیش تنیده به دلیل نمک های مورد استفاده برای ذوب برف و بهبود وضعیت تردد وسایل نقلیه پل.
  2. آسیب به سقف های ساختمان پارکینگ که به احتمال زیاد به دلیل نمک های به کار رفته در معابر یا خیابان های مجاور و گیرکردن لاستیک ها و در نهایت انتقال به پشت بام ساختمان پارکینگ می باشد.
  3. به دلیل امواج و پاشش در مناطق جزر و مدی، سطوح اسکله های پایینی و انبوه سازه های دریایی ساحلی خراب می شود.
  4. ریسمان های بدون اتصال که در اطراف پتوماستیک در مناطق نزدیک ساحل دریا که در آن کلرید در مه وجود دارد پیچیده شده است، که باعث آسیب دیدگی آن میشود.
  5. دیوار اسکله حفاری یکی دیگر از عناصر سازه ای بتن پیش تنیده است که واقعاً خراب می شود زیرا گاهی اوقات خیس می شود و سپس برای مدت طولانی خشک می شود و در نهایت دچار فرسودگی می شود.

منبع : ساختمان

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا